Sprøytestikk er ikke bare bare

I går skummet jeg gjennom pakningsvedlegget (til Nexavir) og dro av gårde til apoteket like før de stengte.  Jeg fortalte jenta på apoteket at jeg skulle ha sprøyter til å injisere fra ampuller og de korteste nålene de hadde.  Så kom spørsmålet om hvordan jeg skulle sette sprøytene, intramuskulært?  Tror du jeg hadde husket å ta med meg pakningsvedlegget?  Neida.  Jeg husket at det stod 2 forskjellige måter å injisere på i pakningsvedlegget, hvor en av metodene var intramuskulært.  Så lenge intramuskulært var en av måtene må da det være greit?  Men jeg bestemte meg for å vente og sjekke for å være sikker.

I dag ringte jeg Himmunitas og snakket med en sykepleier.  Jeg fikk beskjed om at hvis jeg valgte “intramuscular” måtte jeg ha hjelp fra en sykepleier til å sette sprøytene hver dag, men hvis jeg valgte “subcutaneous” kunne jeg sette sprøytene selv.  På Himmunitas lærer de alle pasientene å sette sprøytene “subcutaneous”.  Jeg fikk klar beskjed om at jeg ikke måtte sette i gang med dette selv, uten først å ha fått dette demonstrert, så i morgen skal jeg innomm legekontoret for å få en liten demonstrasjon.  Sykepleieren sendte meg et skriv (via e-post) som de sender med alle pasientene de har lært opp til å sette injeksjoner “subcutaneous”.  Brevet inneholder en oversikt over hvordan gå frem for å sette sprøyter og hvordan sette de.

This entry was posted in Min behandlingsblogg. Bookmark the permalink.
 • Måne

  Hei,til opplysning, jeg bruker :
  Terumo sprøyter 2ml (uten nåler)
  + Terumo kanyler(nåler) 0,45x12mm
  og Alkotip injeksjonstørk. Det lønner seg å kjøpe 100stk pakninger da det er MYE billigere enn å kjøpe mindre kvanta. Instruksjonen fra Himmunitas er grei å forholde seg til. I begynnelsen var det enklest å sette den i magen, men etterhvert ble det greit å sette den både i siden og på låret. I armen blir det vanskelig å sette den uten hjelp. Vet ikke om jeg får partneren til å gjøre det… På Himmunitas poengterte sykepleieren at man må bruke tid på selve injeksjonen ellers virker medisinen ikke. Altså trykke veeeldig sakte og forsiktig på sprøyten. Dessuten må den settes til ca samme tid hver dag( også for å ha virkning). Jeg har funnet ut at det passer best mellom ca18 og 21 om kvelden. Da slipper du stress om morgenen hvis du må avgårde, og du har tid til å planlegge i forkant hvis du skal ut på kveldstid. Men dette må jo hver og en finne ut av. (Husk å vaske toppen av flasken med alkotip før du stikker i den.. Og husk å presse inn 2ml luft før du trekker væsken ut, ellers får du problemer..)Etter en instruksjon på Himmunitas, gikk det ganske greit å sette sprøyten selv om jeg aldri hadde gjort det før.. Lykke til!

 • Minerva

  Hei Dr. Stockmann

  Dette kommer til å gå så bra! 😉
  Jeg hadde aldri satt sprøyte før, før de viste meg det på klinikken hos KDM. I går ville min 10-årige nevø sette sprøyten, og i samarbeid satt vi den i overarmen min. Han kløp mens jeg satte sprøyten og etter at halve mengden var injisert av meg selv, fikk han overta. Sakte, men sikkert sprøytet han så resten inn i armen.
  Siden jeg bor alene, har jeg funnet mange kreative måter å løse settingen av sprøytene på, men du må regne med blåmerker.
  Ta deg tid, så kommer det til å gå så bra så 🙂

 • Sun

  Hei Stockmann 🙂

  Ja, litt “styr” å komme igang med nye ting(stikk)..
  Men du har “Essen” i ermet ;-),
  for du er no på vei til å bli frisk/friskare 😉
  Du har lov til å vere litt grønn(mørkegrønn ;-)?)
  i begynnelsen, men gi deg god tid til å sette deg inn i korleis en skal sette sprøytene etc, og pass på at du får ut luft/bobler (sprut ut litt Nexavir) før du setter sprøyta.Bra at du gjekk til legekontoret for å få opplæring. Håper dei oppførte seg bra der…
  I helga kan du kanskje finne noken sjukepleiere el legar, for det skulle vel gå bra når du presenterer deg som drstockmann 😉

  Lykketil-klem frå Sun

 • drstockmann

  Måne: God tid på injeksjonen? Trenger en bruke mer enn 5-7 sekunder på injeksjonen?

  Hva mener du med: “Og husk å presse inn 2ml luft før du trekker væsken ut, ellers får du problemer..”

  Skal jeg ikke bare sette sprøytespissen+sprøyta ned på ampullen også trekke opp “stemplet” for å fylle sprøyta med Nexavir? Luftboblene fjernes ved å knipse litt på sprøyta. Det var det jeg fikk demonstrert på legekontoret mitt i dag.

  Minerva: Ja dette tror jeg skal gå ganske greit 🙂 Blåmerker skal jeg nok takle.

  Sun: De er svært greie på legekontoret, men de stusset litt på at jeg skulle drive å medinisere meg selv hver dag. Men nå er jeg “sertifisert” og klar til å sette sprøyter 🙂

  “I helga kan du kanskje finne noken sjukepleiere el legar”

  Korleis skal eg tolka dette? Gjev du råd om sjekking og hugleik 😉

 • Sun

  🙂 hahaha
  Det er sjølvsagt et tolkningsspørsmål 😉
  men du forsto nok at det var setting av sprøyter (om du fekk problemer sjølv når legekontoret var stengt i helga 😉
  Du får ha lykke til i helga uansett kva for ei tolkning du velger 😉

  Ang :”Skal jeg ikke bare sette sprøytespissen+sprøyta ned på ampullen også trekke opp “stemplet” for å fylle sprøyta med Nexavir?”
  På Himmunitas trekte dei opp den tomme sprøyta med luft (2ml), og pressa det ned i ampullen(Nexavirglaset), for så å trekke opp Nexavir til 2ml-merket. Det blir lettare å trekke opp hvis du gjer det.

 • Måne

  drstockman: Sun forklarer hvordan og hvorfor du må presse like mye luft inn som du skal trekke væske ut. Det er viktig, for ellers får du problemer med å få ut væsken, særlig når det blir lite igjen på flaska.(Jeg har prøvd, så jeg vet det..) Og denne medisinen er så dyr, så hver dråpe må utnyttes!

 • Måne

  drstockman:Jeg har ikke tatt tida på injeksjonen, men forholdt meg til hvordan de gjorde det på Himmunitas. Kan prøve å huske på det i kveld og gi deg en tilbakemelding. (Men hvis du sammenligner med hvordan de setter en B12inj. så gjøres det mye raskere, i hvertfall etter min erfaring). Huff, dette ble visst litt surrete..

 • Sun

  Hei drstockmann 🙂

  Kanskje du heretter må kalle deg drstickmann 😉
  (for no kan du også sette sprøyter)

 • drstockmann

  Ja Sun, jeg er jo tross alt licenced to stick 🙂

 • Sun

  Nesten James Bond altså 😉
  men med mykje bedre resultat, sjø!!!

  No pakker eg for ny Brusseltur..

 • Måne

  drstockman:Tok tida på inj.i går,brukte ca.1min..

 • Bethen

  Hei, dere som har begynt med Nevaxir.

  Lurer litt på den stikkingen, stikker dere dypt for å sette sprøyten? Jeg syns det er ekkelt å stikke i meg selv, og pleier å se en annen vei når sykepleierne stikker. Det er det å se på som er problemet. Må nok jobbe litt med meg selv for å få til dette, tror jeg. Alternativet er hjemmesykepleie hver dag, det vil jeg prøve å unngå.

  Hilsen Bethen

 • drstockmann

  Sun: God tur!

  Måne: Jeg har tidligere brukt maks 15 sek. Sa sykepleieren at du måtte bruke så lang tid på injeksjonen og at det var det som ga best resultat?

  Bethen: Jeg fikk beskrevet hva slags nåler jeg skulle kjøpe (med nøyaktige mål) fra sykepleieren hos Himmunitas. Spissen er tynn og kun 12mm lang. Det ser nok verre ut en hva det er, det er faktisk ingen sak å sette sprøytene, det er bare å stikke spissen rett inn i huden. Du kommer til å klare det helt fint.

 • Måne

  drstockman: Som vi allerede har snakket om, men i tilfelle andre skulle lure: Sykepleier på Himmunitas poengterte at injeksjonen må gå sakte for at medisinen skal virke.Jeg stikker nålen rett inn, og synes det er minst smertefullt.Noen ganger kjenner jeg det ikke i det hele tatt..
  Ellers se nøyaktige mål på lengde og tykkelse på nål ovenfor..

 • Måne

  Er det noen som vet, f.eks Sun som vel er den mest “erfarne” av oss som blir beh. av KDM:jeg har brukt Nexavir i litt over 2mndr, og satt sprøyten om kvelden mellom 17 og 21. Nå har jeg ,fordi jeg skal på en 4dgrs storbyferie,(hurra, har blitt så mye bedre at jeg orker) behov for å sette sprøyten på morningen istedet. Jeg lurer på om det vil svekke virkningen dersom jeg bytter tidspunkt og forsetter med å sette den på morningen også framover. Noen som vet?(har prøvd tlf og mail til Himmunitas uten å få svar, reiser onsd og skulle gjerne ha visst…) Håpefull hilsen fra Måne

 • Sun

  Hei Måne, så kjekt at du har blitt bedre 🙂

  Trur du bør ringe Himmunitas en gong til i morgon, kanskje du kan få snakke med sjukepleiar.
  Eg veit ikkje kva som skjer om du byttar frå kveld til dag, men forsto det slik at det er mest effektivt om du sett sprøyta omtrent i same tidsrom. Ofte set eg sprøyta rett før eg legg meg. Kan du ikkje sette den litt seinare på kveld berre?Eller evt framskynde tidspunktet? Veit heller ikkje om det er ei spesiell tid på døgnet at det er mest effektivt…
  Kos deg på turen! Du har virkelig fortent den!!
  Mvh Sun

 • Måne

  Sun: Takk for svar og gode ønsker! Har ikke fått svar fra Himmunitas, får se hvordan det går og hva jeg gjør.. Kanskje det er lurt å sette den før jeg legger meg slik du gjør… Ja, jeg gleder meg veldig til turen nå, det er deilig å føle seg litt mer “normal” og ikke være redd for å bli mer syk fordi jeg gjør noe som er morsomt og som andre tar som en selvfølge.. Og slippe å føle seg som en hemsko i forhold til friske, det er deilig det! Jeg blir altså stadig bedre, og tror nesten ikke det er sant når jeg ikke blir sykere enda jeg stresser og pakker.. Ha en riktig god kveld!

 • Eline

  Hei

  Jeg har begynt med nexavir og har noen spørsmål.Må jo snu flaska for å trekke opp og noen ganger får jeg liksom ikke fylt sprøyta. Da jeg snur den etter inntrekk blir det et lite luftrom øverst. Noe renner ned i sprøyta. Gjør jeg noe galt?? Når jeg setter den stopper jeg når luftrommet kommer.Da er det det som ligger i sprøyta igjen men tør ikke trykke helt inn. Noen som ar noen råd?? Legekontoret vil ikke ha noe med medesiner som ikke er kjøpt i Norge.

 • drstockmann

  Kanskje dennelinken kan hjelpe?

 • Eline

  Kjempeflott, takk.

blog comments powered by Disqus