ME i media

(Dagbladet.no) Kronisk utmattelsessyndrom, (ME) kan knyttes til et virus, mener amerikanske forskere.

Viruset er også er vanlig blant mennesker med en spesiell type prostatakreft, melder New Scientist.

Det amerikanske forskningsinstituttet The Wittemore-Peterson Neuro Immune Institute (WPI) ved Universitetet i Reno i Nevada, la i dag frem studien som kan føre til et gjennombrudd i forståelsen av denne tilstanden.

Foreløpig er det ikke avklart om viruset, som heter XMRV, forårsaker ME, eller om det bare er mer vanlig å finne hos personer med sykdommen.

Før dette funnet har forskningsmiljøet diskutert heftig hvorvidt ME er en fysisk eller psykisk tilstand. Nå håper forskere i USA at funnet kan føre til at sykdommen som 17 millioner mennesker verden over har, kan kureres med legemidler.

Forskerne fant viruset, kjent under navnet XMRV, i blodet hos 68 av 101 pasienter med ME. Samme virus ble funnet hos bare åtte av 218 friske personer, skriver forskerne i siste utgave av tidsskriftet Science.

Judy Mikovits ved Whittemore Peterson Institute i Nevada og hennes kolleger ved National Cancer Institute og Cleveland Clinic understreker at studien bare viser at det er en forbindelse mellom viruset og sykdommen.

Studien gir derimot håp om at de som lider av ME kan få hjelp av en kombinasjon av medisiner som brukes for å bekjempe aids, kreft og betennelser. Ifølge Mikovits kan kliniske forsøk med et antall kombinasjoner av legemidler starte med en gang.

– Disse oppsiktsvekkende dataene gir mulighet til å utvikle en hypotese om årsaken til denne komplekse og misforståtte lidelsen, sier Francis Ruscetti som leder det statlige amerikanskekreftinstituttet til det Nasjonale amerikanske helseinstituttet.

– De vitenskapelige funnene om at et retrovirus har sammenheng med ME åpner en ny verden av muligheter for svært mange mennesker, sier Annette Whittemore, leder for Whittemore Peterson Institute og mor til en ME-pasient.

This entry was posted in Aviser (norske), Dagbladet, ME i Media. Bookmark the permalink.
blog comments powered by Disqus