Lightning Process – the solution?

M.E.-senteret på Ullevål Universitetssykehus er i alle fall såpass nysgjerrig på LP og den effekten det har, at de har søkt om forskningsmidler til å forske på Lightning Process.

Det kom frem i en ukritisk reportasje om LP på TV2-nyhetene nå  i kveld.  I reportasjen fulgte man bl.a. ei jente på 18 år som før LP-kurs bare lå i senga si på jenterommet.  Etter 3 dager med kurs sitter jenta smilende i senga si og sier at hun er frisk.  Det har skjedd en forandring og hun har uten tvil blitt bedre, men frisk?  Jeg håper, men tror dessverre ikke det.  Det stilles forøvrig ingen kritiske spørsmål angående LP til kursholderene fra firmaet Aktiv Prosess.

Legen som intervjues er tydelig på at LP er en dyr behandlingsform uten vitenskaplig dokumentasjon, som hun ikke kan anbefale sine M.E.-pasienter.

Da har TV2 oppdatert nettsiden sin og lagt ut hele reportasjen og en artikkel om denne saken under tittelen “Omstridt ME-behandling gir håp“.  (lagt til 04.01.2009)

Kommentar:  Den behandlingen jeg selv følger og har stor tro på, er flere ganger dyrere enn ett LP-kurs.  (lagt til 04.01.2009)

This entry was posted in ME-behandling. Bookmark the permalink.
 • Anonymous

  Godt oppsummert, drstockmann 🙂

 • MikkeMus

  Ja og hvorfor må det være så inni h…. dyrt? Er det utstyret som koster?

 • Mads

  Grunnen til at det er så svindyrt er fordi det er patentert og dette fører til at de i utgangspunktet kan ta den prisen de vil så lenge folk er villig til å betale for det.

  Det kan nok stilles mange spørsmål til LP og dens effekt. Hva med dem som har blitt verre som følge av LP? Disse burde også få sagt sitt om opplegget, men det er jo ikke så mye nyhetsverdi i… Synd ME er så inviduell som den er. Vi krysser fingrene for at de finner ut hva og hvordan dette kan “fikses”!

 • http://irinis.wordpress.com/ Irini

  Ja og folk er villige. Ihvertfall nordmenn. Leste et sted at ca. 66% av Phil Parkers påmeldte er nordmenn.

 • drstockmann

  Aktiv Prosess tjener mellom 75 – 120 000 per kurs de holder. “Treningsprogrammet” består av gruppesamlinger på 2-4 timer per dag i 3 dager.

 • Princessa

  Det jeg reagerte på i dette Tv-innslaget var at hun satt og sa at hun var frisk mens hun satt i rullestol, og hadde veldig svak/skrøpelig stemme, slik jeg selv pleide å ha da jeg var sykere. Det tyder jo på at hun,(som alle andre som hat tatt LP), har fått beskjed om at hun må si at hun er frisk, selv om hun ikke er det, man får ikke lov å si at man er dårlig. Så derfor hadde hun uansett måttet sagt at hun var frisk, ellers hadde hun fått beskjed om at hun ikke gjorde LP-riktig fra Lp-instruktøren, og da hadde hun fått skylden selv, viss hun ikke ble frisk. Alle som kan tenke skjønner jo at viss man må ha rullestol fremdeles så er man ikke frisk. Det er bra å tenke positivt, men uansett hvor dårlig hun er så hadde hun fått beskjed om å si og tenke at hun er frisk. Viss hun har blitt litt bedre skyldes det nok at adrenalin loopen er mindre, men jeg er redd for at om et par uker eller måneder så ligger hun der igjen like syk som før eller sykere, fordi hun ahr presset seg for mye i den tro at hun er frisk og hvem skal hjelpe henne da? hvertfall ikke LP-instruktørene. ME er en fysisk sykdom. LP er hhejrnevasking,jeg har vært med på Lp kurs selv så jeg vet hva jeg snakker om!

 • Princessa

  Som vanlig for tiden har jeg mange skrivefeil, så måtte bare oppklare at “hhejrnevasking”= hjernevasking. Ikke så lett for andre å forstå “hjernetåkespråket”, som gjør at jeg både skriver og sier feil ord når jeg har mye hjernetåke.
  Var faktisk veldig flink i rettskriving før jeg ble veldig syk,for noen år siden.

 • drstockmann

  Da har jeg oppdatert innlegget og lagt til linken til reportasjen på TV2nyhetene.no

  Princessa: Det er helt greit å skrive noen små feil, jeg tror nok de fleste forstår hva du forsøker å skrive.

 • Princessa

  Hei Dr. Stockamnn. Ja mest sannsynlig forstår vel de fleste hva jeg prøver å si, bare føler meg så dum. hehe
  Men det er bare å spørre viss det er noe som er vanskelig å forstå!

  klem

 • Bethen

  Jeg reagerte også på at hun satt der i rullestolen, nærmest i svime virket det som, og sa at hun skulle bli frisk. (Tror ikke hun sa at hun var frisk).

  Tenk dere det presset hun blir utsatt for av foreldre, LP-coatcher, og nå ogå fra ULLEVÅL SYKEHUS. Det er ille, syns jeg. Syns rett og slett synd på jenta, jeg.

  Har lurt litt på hvorfor det alltid er så unge mennesker som fronter dette med LP? Er de lettere å “overbevise” enn oss som har vært i denne tilstanden en stund?

 • Kurt
 • Anonymous
 • Sunshine

  Jeg er kjempe skeptisk til LP for ME-pasienter, og har rett og slett ikke noe tro på at de som blir friske av dette i virkeligheten har ME. Ihvertfall ikke de som enda sliter med det fysiske. Jeg har selv tatt et slikt kurs og kaller det heller hjernevask enn behandling. Jeg tror det snart er på tide at det kommer ut i media om alle de som blir sykere av denne behandlingen, eller hvor metoden overhodet ikke har noen effekt.

  The LP er ingen spesiell metode slik de skal ha det til, men ren NLP satt inn i et litt annet system. Jeg ble kjempe skeptisk over mye av måten de går fram på, og synes det er skremmende hvordan de har fått fotfeste her i Norge med tanke på aksept av en god og vellykket behandling for ME-pasienter. Poenget er ikke at metoden i seg selv er gal, for som sagt så er dette NLP, men at de sier at den kan kurere folk med ME, og måten det blir gjort på, er det jeg reagerer sterkt på. Dette er i mine øyne humbug og hjernevask!

  Jeg hadde ihvertfall aldri kastet bort så mange tusen kroner på en slik “behandling”om jeg visste hvordan de egentlig gikk fram. Men lykke til til alle de som måtte ha lyst til å prøve LP!

 • http://jooh.no Jon Austenaa

  det er viktig med kritikk, da kommer man nærmere sannheten. Jeg vil forsvare LP litt. Etter stadig nye solskinnshistorier om ME syke som hevder de har blitt helt frisk av LP på et populært norsk me forum, tok jeg kurset selv. Jeg skjenner ikke igjen noen hjernevasking. Vi ble kjent med adrenalin-loop teorien og en teknikk for å kjenne igjen følelsen/situasjonen, også stoppe den. Enkelt og greit. Selv hadde jeg ingen effekt av kurset/treningen, men heller ikke de klassiske adrenalin-loop symptomene som raskt værre av stress/belastning, smerter, lyd og lysfølsom etc. Men jeg har sykdomsfølelse, svingende symptomer, og andre så nå lurer jeg på om jeg skal prøve Meirleir.

 • http://jooh.no Jon Austenaa

  PS jeg var på kurs til Sally-Ann North når hun var i Oslo i mars 2008. Hun holdt et veldig godt foredrag i tre dager. Sjekk norske me forum hvordan folk har det etter kurset og om de fremdeles er friske-bedre. Kanskje det er en biologisk forskjell på folk som har adrenalin-loop (Phil parker) problem og folk som har Rnase L problem (Kenny De Meirleir) og en blodprøve man kan ta for å teste.

 • drstockmann

  Jon Austenaa: Alle syn på LP er velkommen i diskusjonen.

  En del av min kritikk mot LP går på at de utnytter folk i nød og deres desperasjon. Hvis man antar at de har knekt ME-koden (noe jeg forøvrig ikke tror), så finnes ingen gode argumenter for at et LP-kurs på 3 dager skal koste kr 17 000. Vel, ikke annet enn at Phil Parker skal tjene gode penger.

  Når det gjelder kritikk; LP-ere takler generelt etter min erfaring kritikk og spørsmål ved LP svært dårlig.

 • Anonymous

  KDM skiller de som har “ekte” ME fra andre tilstander, ut ifra hva han finner på blodprøvene. Han har fortalt meg om tre av hans pasienter som gikk på LP kurs. Alle ble bedre, men bare en av dem hadde ME. Hun fikk desverre et stygt tilbakefall.

  Hilsen Bethen

 • http://alvaisvingen.wordpress.com alva

  Til Bethen.
  Jeg også kjenner flere som har fått slike stygge tilbakefall desverre. Det er trist!

 • http://jooh.no Jon Austenaa

  Men hva med de som har denne adrenalin-loop og er svært dårlige, hvis Meirleir ikke finner noe galt, er deres eneste håp (untatt å vente til man blir bedre) LP? Jeg så på tv en ung mann som ventet i flere år men ble bedre etter hvert. Også en dame som hadde ligget i på mørkt rommange år ble tatt blodprøve av selve meirleir her i Norge. Kunne han hjulpet disse med i mitt syn adrenalin-loop tilstand eller ville LP vært best? Fikk han hjulpet denne damen? Sund at folk blir litt LP religiøse, selv betalte jeg 11000 for et 10 timers lp kurs, som er noe mer enn en homeopat tar i timen.

 • http://jooh.no Jon Austenaa

  dr stockmann,
  Jeg tror ikke LP er løsningen på hele ME koden, bare en form for ME nemlig adrenalin loopen. Det er folk som blir plutselig en dag blir veldig dårlig, og disse kan like plutselig bli helt frisk av LP.

 • http://jooh.no Jon Austenaa

  Bethen,
  ME Står for Myalgi Encephalopati som betyr betennelse i hjerne og ryggrad, og om LP/adrenalin loop er “ekte” ME eller ikke, er derfor urelevant. ME er et samlebegrep vi i det siste har brukt for en gruppe symptomer vi ennå ikke har funnet ut av. Vel untatt det flotte arbeidet til Meirleir og Phil parker. Faktisk er KTS / CFS mer riktig å kalle det fordi Diagnosen myalgisk encefalopati (ME) forteller pasienten at hun/han har en hjernesykdom eller hjerneskade. Det er ikke funnet holdepunkter for at disse pasientene har hjerneskade. Pasienter som har en hjernesykdom, får en annen diagnose. Derfor kan vi gjerne kalle adrenalin-loop syke for ME pasienter foreløpig.

  Her er flere som har hatt den formen for ME, og blitt plutselig helt bra. Hvis Meirleir ikke kunne hjelpe dem, er det ikke flott at LP (eller religion, se farsunds-avis linken) kan?

  Billigere og raskere enn en lang behandling med medisiner også…

  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hordaland/1.4795671
  http://www.farsunds-avis.no/artikkel.asp?Artid=21207
  http://www.menin.no/phpbb/viewforum.php?f=20

 • Anonymous

  Jon: ang sammenligningen med timeprisen med en homeopat… Har du noen gang måttet dele på oppmerksomheten med flere andre klienter hos en homeopat? Og er en homeopat utdannet med 10 helgekurs ila et år? Nei.

  Det er mer relevant å sammenligne med selvutviklingskurs som feks Silva. De koster vel rundt 4000 for en helg med ca samme timetallet som LP. Og 500 kr for ett oppfriskningskurs. I motsetning til LP-oppfriskning/videreføringskurs som er like dyrt senere som første gang.

 • Cathrine

  Ang. timepris hos homeopat;
  11.000 for 10 timer er VELDIG mye mer enn en homeopat tar for ti timer. Vanlig pris er 500-700 for 90 minutters konsultasjon.

  Homeopater har 5 års utdanning.

  Jeg er selv homopat og jeg kjenner mange homeopater og vet at ME er en utrolig vanskelig sykdom/syndrom å jobbe med. Personlig tror jeg at et fellestrekk for oss med ME er at vi ofte har et immunforsvar som ligger flatt/gir liten respons. Derfor er det vanskelig å jobbe med “energimedisin” – kroppen svarer ikke. Omtrent som å forsøke å starte en bil med flatt batteri.

 • http://drstockmann.wordpress.com/2009/03/02/me-pa-tabloid-pa-tv2-2-mars-2009/ M.E. på Tabloid på TV2 2. mars 2009 « Vitenskapelig behandling av M.E. med god effekt

  […] tidligere ME-pasient Veronica Westerås, jenta, bl.a. omtalt på dette innlegget på bloggen her; http://drstockmann.wordpress.com/2009/01/03/lightning-process-the-solution/, gjest på Tabloid på […]

 • http://jooh.no JonMA

  Poster denne igjen da den siste ble borte pga linker tror jeg?

  Bethen,
  ME Står for Myalgi Encephalopati som betyr betennelse i hjerne og ryggrad, og om LP/adrenalin loop er ekte ME eller ikke, er derfor urelevant ME er et samlebegrep vi i det siste har brukt for en gruppe symptomer vi ennå ikke har funnet ut av. Vel untatt det flotte arbeidet til Kenny D. Meirleir og Phil parker (de kurere faktisk mennesker på løpende bånd). Faktisk er KTS / CFS mer riktig kalle det fordi Diagnosen myalgisk encefalopati (ME) forteller pasienten at hun/han har en hjernesykdom eller hjerneskade. Det er ikke funnet holdepunkter for at disse pasientene har hjerneskade. Pasienter som har en hjernesykdom, får en annen diagnose. Derfor kan vi gjerne kalle adrenalin-loop syke for ME/CSF pasienter forelpig.

  Her er flere som har hatt den formen for ME, og blitt plutselig helt bra. Hvis Meirleir ikke kunne hjelpe dem, er det ikke flott at LP (eller religion, se farsunds-avis linken) kan?

  [linker fjernet]

blog comments powered by Disqus