Dag 2 i Belgia

I dag er det fruktose-test.  På grunn av min positive erfaring med den belgiske drosjenæringen i går, bestemte jeg meg for å få en halvtimes mer søvn i natt.  Det betyr med andre ord avreise kl 07:30 (taxien ankom 07:25 :).  Jeg ankommer kl 07:50 og melder min ankomst.  Ca kl 08:00 kommer en av de ansatte for å ta en “pre-fruktose-test”, dvs en test av pusten før man drikker fruktose.  Pustetesten foregår på samme måte som med laktosetesten i går og jeg har fastet siden kl 20:00 i går..  Så er det på tide å få i seg fruktosen.  1 glass med vann og fruktose blandes sammen og drikkes.  For de som ikke vet det, fruktose smaker svært godt, så dette er absolutt en smakfull del av testingen.

Formen i dag er ikke den aller beste.  Jeg har vært litt sår i halsen de siste dagene, men i dag har formen absolutt forverret seg.  Jeg er kraftig forkjølet (rennende nese og kraftig hoste) og har en veldig sterk influesafølelse.  Du vet den influensafølelsen ME-pasienter får uten feber.

08:30.  Første pusteprøve etter å ha drukket laktose.

Rundt kl 09:00.  Pusteprøve. 

Samtale med en av de ansatte på klinikken, den samme personen som er med å foretar testene.  Her får jeg forklart hvilke tester KDM vil jeg skal ta.  Deler av testene er standard, mens enkelte er individuelt tilpasset min profil etter det skjemaet jeg fylte ut i går, samt basert på min samtale med KDM i går.  Jeg blir informert om prisene og at enkelte tester er litt dyrere for meg enn for de andre pasientene (siden jeg ikke er belgier).  Jeg blir også informert om at enkelte av testene ikke er unike for denne klinikken og at jeg kan jeg ta disse testene i Norge.  Jeg er innstilt på at alle testene utføres av denne klinikken mens jeg er her og avtaler dette.  Avtaler også å ta effort-testen kl 13 i dag. 

09:30.  Pusteprøve.  Urinprøve.  Avføringsprøve (stool-test).

Jeg har nå fått en meny av klinikken.  De vil gjerne at jeg spiser litt, slik at jeg får i meg litt næring og får opp energien før effort-testen.  Klinikken har en avtale med et selskap som leverer mat, og alle bestillinger over 5-6 euro leveres gratis på klinikken ca kl 12, men bestillingen må da skje innen et bestemt tidspunkt.  Menyen er innholdsrik; mange forskjellige retter og stor variasjon, prisene er også ok.  Jeg bestiller lasagne, nam nam.

10:00.  Pusteprøve

10:30.  Pusteprøve

11:03.  Pusteprøve.

11:30.  Den siste pusteprøven.  På tide å levere litt blod.  Etter ca 15 minutter har jeg fylt 21 beholdere med blod til 4 forskjellige laboratorier + 3 dråper til allergitesten.  Jeg har signert alle skjemaene over testene som jeg ønsker skal bli gjennomført, og fått kopi av alle testene som skal bli foretatt.

11:55.  De ansatte skal nå ha lunsj og de ansatte tilbyr meg en kopp te, noe jeg takker ja til.  Maten jeg har bestilt ankommer og de ansatte tilbyr meg å bruke et konferanserom til spiserom, de kommer også med en tallerken og kniv og gaffel.  De ansatte på stedet er vennlige og jeg føler at jeg blir tatt godt vare på her.

13:00.  Effort-test.  Her blir jeg plassert på en ergometersykkel i bar overkropp.  Den ansatte fester 9 måleenheter/sensorer til kroppen og tilpasser en pustemaske som jeg skal bruke.  Når alt er klart blir hvilepuls og hjerterytme målt når jeg sitter stille.  Resultatet av disse 2 målingene blir vist til KDM (han er ikke i rommet) som godkjenner at testen kan utføres.  Nå skal lungekapasiteten testes ved inn- og utpust når i ro.  Dette foregår ved at man trekker pusten godt og når lungene er fulle puster man ut, også fortsetter man å puste ut og tømmer lungene helt.

Så er det på tide å sykle.  Man skal sykle og holde et visst tempo, underveis blir blodtrykk og puls målt.  Etter hvert vil motstanden øke, men hvis mostanden blir for stor og man ikke klarer mer, er det bare å stoppe.  Ferdig ca 13:35.  Jeg føler meg forfrisket etter effort-testen og går for å betale for den.  Jeg får beskjed om at KDM vil treffe meg kl 08:15 i morgen.  Egentlig er timeplan hans full, men han vl komme inn litt tidligere for å treffe meg.

Ferdig her for i dag.  Stay tuned for day 3.

This entry was posted in Min behandlingsblogg. Bookmark the permalink.
  • Sun

    Hei!No har eg også komt tilbake frå Belgia.Kjenner meg igjen i programmet du beskriver…Eg skal ta Efforttesten her i Norge, dei sa at eg skulle gjere det..Dei ba meg ta testen med maske, får spørje om det går an.Ofte brukar dei berre ei “klype” på fingeren for å måle oksygenopptaket her.Men den pustetesten du skriv at du tok rett før du begynte å sykle-hadde du på deg den maska når du sykla også? Målte dei lungekapasiteten din rett etter sykkeltesten og? Eller var det berre i starten?Eg har tatt pustetest/lungekapasitetstest hos lungelege tidlegare. Er det omtrent sameleis?
    Mvh Sun

  • drstockmann

    Hei Sun! Hyggelig å høre fra deg. Så hvordan likte du Belgia og hvordan var oppholdet ditt hos Himmunitas? Når det gjelder spm. dine: Jeg hadde maske på under alle testene, både før og under syklinga. De målte ikke lungekapasiteten min på samme måte etter syklinga, dvs at jeg ble ikke bedt om å trekke pusten dypt også puste ut. Men når jeg hadde nådd maks motstand som jeg klarte å sykle med i det tempoet de ønsket, ble mostanden betydelig senket og jeg syklet (i 1-2 minutter) i et betraktlig roligere tempo med masken på (måleapparatet målte helt til jeg gikk av sykkelen). Den pusteprøven jeg har tatt i Norge (for rundt 6-7 år siden) gikk ut på å ta en kraftig innpust også blåse kraftig ut via et rør i munnen. Den ligner den pusteprøven du tar med maske på før du begynner å sykle. Jeg forstod det slik at det var viktig å måle med maske og ikke bare puste i et rør, slik jeg tidligere har gjort i Norge. Den første maska jeg prøvde var litt for stor og ikke tett nok (over nesa), så det virker som om dette med maske er av betydning. Det blir spennende og se om dette hjelper for deg, fint om du titter innom av og til slik at jeg får høre hvordan det går. Jeg skal treffe KDM i Oslo nå til uka for å få resultatate av testene mine og er rimelig spent.

blog comments powered by Disqus